Michal Decker
2.10.2023

GRAF MĚSÍCE: Stárnutí populace Česka – výhled do roku 2050

Stárnutí obyvatel patří mezi nejvýznamnější trendy tohoto století ve všech vyspělých zemích světa. V ČR můžeme očekávat, že do roku 2050 přibude téměř 900 tisíc obyvatel ve věku nad 65 let, a lidé v tomto věku budou tvořit téměř třetinu populace (z dnešní pětiny). Na jaké další trendy je potřeba se připravit? O tom se dozvíte více v grafu měsíce, který připravili Michal Decker a Jakub Hlávka.
Vizualizace
Stárnutí populace

Stárnutí obyvatel patří mezi nejvýznamnější trendy tohoto století ve všech vyspělých zemích světa. V ČR můžeme očekávat, že do roku 2050 přibude téměř 900 tisíc obyvatel ve věku nad 65 let, a lidé v tomto věku budou tvořit téměř třetinu populace (z dnešní pětiny).

Rovněž bude růst průměrný věk v české společnosti, z dnešních asi 44 let na 48,8 roků. To vše se promítne na nárůstu ekonomického zatížení, kdy na 100 osob v aktivním věku bude připadat v roce 92 osob vě věku do 19 a nad 65 let věku.

S tím bude souviset jak personální nedostatek v sociálním a zdravotním sektoru, tak také nedostatek financí, pokud se zásadně nezvýší efektivita zdravotního a sociálního systému nebo se nezvýší daňové zatížení o desítky procent.  

Jak se s tímto můžeme vypořádat? Přečtěte si naši související analýzu o dopadech stárnutí a možných řešeních.

Odebírejte náš newsletter pro budoucí výstupy k tomuto tématu!

Závěr
Stáhnout whitepapers
Stáhněte si whitepapers v .pdf podobě pro podrobnější informace na toto téma