No items found.
Emília Petríková
7.3.2023

Lékařkou ve Švýcarsku – rozhovor s Emíliou Petríkovou

Přinášíme rozhovor se Emíliou Petríkovou, která působí jako lékařka ve Švýcarsku. Emília je spolupracovnicí Iniciativy pro efektivní zdravotnictví a specializuje se mj. na interní medicínu. Podílela se na onkologickém výzkumu na různých předních pracovištích, včetně Mayo Clinic a univerzity v Heidelbergu. Emília Petríková získala za svou práci několik ocenění, např. zvláštní cenu v soutěži Evropské unie pro mladé vědce, a byla zařazena do seznamu Forbes 30 pod 30 na Slovensku.
Rozhovory
Mezinárodní srovnání
Zdravotnické profese

Přinášíme rozhovor se Emíliou Petríkovou, která působí jako lékařka ve Švýcarsku. Emília je spolupracovnicí Iniciativy pro efektivní zdravotnictví a specializuje se mj. na interní medicínu. Podílela se na onkologickém výzkumu na různých předních pracovištích, včetně Mayo Clinic a univerzity v Heidelbergu. Emília Petríková získala za svou práci několik ocenění, např. zvláštní cenu v soutěži Evropské unie pro mladé vědce, a byla zařazena do seznamu Forbes 30 pod 30 na Slovensku. Významně se podílela na přípravě Bratislavské deklarace mladých výzkumných pracovníků, iniciativy, v rámci které mladí výzkumní pracovníci sdílejí s Evropskou komisí a členskými státy EU své nápady na zlepšení podmínek výzkumu.

1. Jak dlouho působíš ve Švýcarsku a co Tě tam přivedlo?

Vo Švajčiarsku pôsobím 2.5 roka. Počas štúdia som absolvovala viacero zahraničných stáží a z európskych krajín ma najviac zaujala podmienkami práve táto krajina.

2. Jaké jsou podle Tebe největší rozdíly mezi českým/slovenským a švýcarským zdravotnictvím?
Ako lekár v atestačnej príprave vo Švajčiarsku má prakticky vždy k dispozícii atestovaného lekára pre konzultovanie prípadov, postgraduálne vzdelávanie je flexibilné, zároveň je ale dodržiavanie požiadaviek atestácie poctivo kontrolované.

3. V čem se můžeme od Švýcarska učit a v čem zase Švýcarsko od nás?
Ako jasnú výhodu švajčiarskeho zdravotníctva vidím už spomínané postgraduálne vzdelávanie. V čom sa zas vidím pozitívum v českom zdravotníctve je 40 hodinová pracovná doba na rozdiel od 50 hodinovej vo Švajčiarsku.

4. Co by pro Tebe bylo motivací se vrátit do Česka nebo na Slovensko?
Blízkosť rodiny je určite silná motivácia, z profesijného hľadiska hlavne možnosti odborného a kariérneho rozvoja.

Pokud se chcete s Emíliou spojit, napište nám!

LinkedIn

Další rozhovor s Emíliou

Závěr
Stáhnout whitepapers
Stáhněte si whitepapers v .pdf podobě pro podrobnější informace na toto téma